Friday, July 29, 2005

Re4: В Европа ли е България?

А това е един друг философско-исторически въпрос дали винаги сме били и дали сега сме в Европа.. :))Тъкмо тук съм си донесъл да чета двата дебели тома "Залезът на Запада" на Освалд Шпенглер (1923 година).. Много подходящо - докато съм в Германия. Но човекът си е описал нешата точно и е предвидил тогава цялото развитие на западния свят - даже EU-то :))
Ние не сме били и не сме част от тази Европа - на католицизма, готиката, барока, протестантизма, която роди и капитализма.. Когато ние сме били в Европа (преди турците да дойдат) - сме били част от византийска Европа и досега си оставаме чужди на Запада - с православието, средиземноморското изкуство, светогледа, а после и след турците - с кухнята, нравите..Даже и Самюел Хънтингтън в "Сблъсъкът на цивилизациите" говори за отделна православна цивилизация.. и споменава България в средата (с Гърция, Сърбия, Румъния, Русия и страните около нея..)
Чалгата какво е? Чалгата си е несъзнателна съпротива срещу позападнияването и поевропейчването, опит на хората да се изолират и да се окопаят в една друга култура, в която се чустват свойски и топло, а от Запада чустват да навлиза хлад, липса на емоция, отчуждение, големи безлични градове, кариеризъм, всички ставаме болтчета в огромни машини за пари..
Та в този ред на мисли - нашите политици са продукт на тази култура или цивилизация..и са единствените, които можем да имаме. Просто няма смисъл да се равняваме по Запада, защото това само изкривява представата ни за себе си.. все едно да измерваш координати на една точка в две различни координатни системи :) В едната имаме отрицателни стойности, в другата - съвсем нормални :) Българите трябва да си сменят отправната точка за самоопределяне (чипа :-)) ), за да имат самочувствие и да се радват на живота.. :)) Едно е да си основна нация сред една цивилизация и винаги да си бил исторически водещ в тази група държави (България е сърцето на "православната цивилизация" след Цар Борис и Кирил и Методий), друго е да си в задния двор на чужда култура и вечно да се питаш, "защо не сме като тях"? Е ми не сме.. :) И по-добре да не ставаме.. защото това, което са те сега не е никак приятно, здраво и жизнеспособно.. И тъкмо като българи на Запад можем да го усетим много точно..

BG

No comments: