Friday, October 24, 2008

До Чикаго и назад в нова версия




В-к "Капитал", 10.10.2008


Финансовата криза в САЩ кара все повече емигранти да обърнат поглед към родината си


Кризата в САЩ принуди много емигранти да направят обратен завой към родината



Фотограф: Милена ПАВЛОВА


Градът е Чикаго, мястото - кафе в "Шилър парк". Това едно от няколкото предградия, в които живее българската диаспора, известни на шега и като Малката България. В "Шилър парк" всичко е досущ като на главната в Пазарджик или Дупница. Oт надписите Astika по чадърите, през паркинга препълнен с лъснати, макар и по-старички модели BMW-та, до хората насядали по масите и обслужването на сервитьорките ("К'во шъ искъти"). Само разговорите са по-различни, някак по-тихи и унили. "Ами и аз се изнасям, какво да правя тук, никакви пари няма вече, само бачкане." Това е признанието на Спас, един от четиримата българи, седнали на по чаша бира и препълнен с фасове пепелник.

Ако ги бях срещнала преди година, сигурно щях да чуя типичната история на "успели български емигранти в Чикаго". Кризата в САЩ обаче промени ситуацията и бизнесът на доскоро успешните предприемачи се изпари яко дим. За мнозина американци финансовите трудности са неприятно преживяване, за имигрантите има не по-малко драматични последствия. Тя не само променя начина им на живот, а го преобръща напълно. Особено ако са дошли с впечатлението, че в САЩ лесният успех може да продължи вечно или че няма особен проблем да станеш милионер дори и да не говориш английски. В същото положение са не само българите, но и поляци, сърби, босненци, албанци.


Според данни на Полско-амриканската асоциация на строителните предприемачи и полско-американската асоциация на жените в Чикаго около 80 хиляди поляци са отпътували от Чикаго за Полша от началото на годината. В българското консулство в Чикаго нямаха данни за това колко български семейства са си тръгнали обратно за Европа, но със сигурност бройката не е никак малка. Според жуналист в един от българските вестници в Чикаго може би около 9-10% от 100-те хил. българи в града са поели обратно. Собственик на карго фирма пък твърди, че няма много напускащи, по-скоро нелегалните имигранти се изнасят, а многото контейнери за Европа са резултат на засилената търговия заради ниските цени в САЩ. Цветелина Бойновска, председател на Българо-Американска Асоциация, се затруднява да каже дали има отлив на българи, но със сигурнист в последните две години по-малко българи идвали в САЩ.

Американската мечта по време на криза

"На мен ли ми разправяш, един приятел в Англия, и той като мен в строителството, на ден прави 200 евро, за какво си говорим, а събота и неделя ходи до морето в България", включва се в разговора друг от мъжете, който пуши нервно и гледа в чашата с недопита Astika. Всъщност групата приятели се е събрала, за да измисли спасителен план за Спас. В джоба му е сгънато писмо от банката, уведомяващо го за просрочени вноски по ипотеката му. Следващото, което го очаква е посещение от съдия-изпълнител.

Иначе къщата на Спас е хубава, в скъп квартал на Чикаго. Той и жена му идват в САЩ на бригада преди шест години и остават. Преди две години се нанасят в големия си нов дом. Друг българин - Жорето, е брокерът, който прави ипотеката му (и не само неговата, а на доста хора от диаспората). Успокоил го, че не били важни доходите, а как ще "представиш" документите на банката, и понеже той бил добър, "работата щяла да стане". И станала. А Спас и жена му се захванали с подреждането - нови мебели, нова ограда за двора, подновили градината, тревата, купили си (както подхожда на уважаващи себе си гастарбайтери от България) и нови BMW-та. Всичко си вървяло, както подобава за "проспериращ бизнесмен".
Всъщност, Спас е шофьор на камион, а жена му чисти къщи. В Чикаго различните емигрантски общности са си разпределили пазара на неквалифициран труд. Сърбите и босненците, като по-утвърдени имигранти, са предимно управители на сгради с апартаменти под наем или самите те менажират собствени сгради. Българките и полякините обикновено са чистачки, детегледачки или се грижат за възрастни хора. Поляците са предимно зидари, а българите са или шофьори на камиони, или правят вътрешни ремонти по домовете. Това са професии, за които никой не изисква специално разрешително. Затова и само с някои леки затруднения Спас бързо взима книжка за търговски превози, а друг българин го наема във фирмата си. За няколко години бизнесът им е успешен. После идва финансовата криза. Вноските по ипотеката рязко се вдигнат, а транспортният бранш става жертва на високите цени на бензина.


Първите сектори, които понасят ударите от влошената икономическа ситуация, са строителството и транспортът. Особено онези фирми, които не се отличават с особена надеждност, какъвто е случаят на Спас и съдружника му. Покачващите се цени на горивата и старите камиони, които редовно се чупят, изяждат и малкото печалба, която компанията им може да изкара. Тъй като Спас гледа да не плаща много "излишни неща от рода на застраховки", фирмата му има много нисък рейтинг за сигурност и дилърите избягват да го наемат, особено в момент, когато предлагането на пазара многократно надвишава търсенето.

В същото време много компании съкращават персонал, а домакинствата стягат бюджетите и се отказват от почистването по домовете или предлагат по-ниско заплащане за услугата. Съответно приходите в едно емигрантско семейство рязко спадат и ако допреди това мъжът като шофьор или строител е донасял по 4-5 хиляди на месец вкъщи и жената като чистачка още 2 хиляди, то от началото на годината доходите им се стопяват наполовина. Така историята на Спас и жена му става история на още много семейства.

Преди две седмици дилърът на колите дошъл да вземе BMW-тата - не били платени. Спас пуши последната цигара от кутията и става да си ходи. Уговорката е направена - утре ще пълнят контейнера с мебели за България. "Всичко пращам и ей така ставам и си тръгвам, егати държавата."


По данни на полско-амeриканската асоциация на строителните предприемачи и полско-американската асоциация на жените в Чикаго около 80 хиляди поляци са отпътували от Чикаго за Полша от началото на годината. Над 80 процента от тях са били заети в строителството и в услуги за чистене. В българското консулство в Чикаго нямат данни за това колко семейства са си тръгнали обратно за Европа. Според журналист в един от българските вестници в Чикаго по неофициални данни около 9-10% от 100-те хил. сънародници в града са поели обратно. Става дума най-вече за нелегалните емигранти обаче, уточнява собственик на карго фирма. А тенденцията, която забелязва Цветелина Бойновска, председател на българо-американска асоциация, е, че в последните две години все по-малко българи идват в САЩ.

Малка България в голямо Чикаго

История номер две е на Мария. Подобна е на Спас, въпреки че тя идва в Америка с по-високи амбиции. Записала се да учи в колеж с надеждата да вземе диплома и да си намери по-добра работа. "Тук е за хора с образование, а ученето се оказа, че не е за мен, все домашни, а аз с тази работа не мога да успявам. Ще ида в Англия, не искам да се прибирам в България." Няма идея какво ще работи там, но приятели й казали, че имало работа и парите били добри. Очевидно, че Обединеното кралство е новата дестинация, към която обръщат поглед все повече българи.

Мария събира приятели за последно. От 6 месеца е без работа и парите започнали да свършват. Решила е да се махне. Чалгата гърми още от входа на сградата. Няма начин да сбъркаш апартамента. "Нямам нищо за губене, казва Мария и прибира подаръците от приятелите. Тук съм никой, писна ми да гледам тия деца." Тя и приятелите й мразят годините, прекарани в Америка - "много работа, никакви забавления и си никой". Всички те искат да си имат малка България в Чикаго. И много от тях успяват да си живеят в нея - работят в компании на българи, където не е нужно да говориш английски; ако ти се наложи да купиш кола, да вземеш жилище под наем или да се застраховаш, все ще се намери някой познат на познат, който е българин, да отидеш при него. Домашният уют се подсилва от ракия, купена в някои от българските магазини, домати от задния двор, българска телевизия в реално време, даже български списания и вестници - изборът е ограничен, но достатъчен: "24 часа", "Лична драма", "Eва", "Плейбой". Любимото място за ваканции на този тип българи, живеещи Чикаго, е пак част от тяхната малка България и е на 3 часа път с кола в съседния щат Уисконсин - курортът Уисконсин Делс. Една от причините е, че комплексът наема много български студенти на бригада. Така хем студентите ще направят някой долар в повече, като българите ги наемат за детегледачки, докато си пият бирата на спокойствие, хем "нашенските бизнесмени" ще има на кого да покажат колко пари имат.

Във всички български заведения в Чикаго и околностите се пуши и сервира алкохол на тийнейджъри въпреки забраната на закона и заплахата от глоба. Собствениците са свикнали, че ще ги глобят, притесняват се, но не искат да си губят клиентелата. Намерили са изход - на входа на заведенията има постоянен надпис "Частно парти", така че, ако дойде някой да сложи глоба, собственикът може да се направи на незнаещ, а и табелата държи "случайните" посетители надалеч.

Да се върнеш

Мнозина вече са си купили билет за вкъщи. Единственото, което им остава, преди да опаковат багажа, е да измислят правдоподобна история за завръщането си. Сашо е точно такъв случай. За разлика от приятелите си - шофьори на камиони, които вече са отпътували за Лондон, той е решил да избере България. Преди това обаче иска да изкара малко пари за последно, за да не го смятат за загубеняк. Идеята му е да купува стоки с кредитни карти и да ги изпраща в България, за да ги продава. Чел бил и в различни български форуми, че много се търсели хора в Америка да правят поръчки на стоки от amazon.com <> и смята да пробва и това. За последно. "Поне да не съм като loser."

Източник:

1 comment:

Anonymous said...

Дешевые проститутки Норильска секс досуг чита проститутки гСанкт Петербург проститутки м просвещения форум старый оскол проститутки секс знакомство в кургане без регистрации бесплатно проститутки г Глазов проститутки тюмень стоят улица секс знакомства в борисоглебске проститутки москвь секс знакомства энгельс бляди коломна интим знакомства в челябинске сексуальные девушки города кирова город курган шлюхи
дешёвые бляди Северск
шлюхи горд ярославль
Индивидуалки Омска
знакомства вперми
шлюхи на щелковской
дешовые бляди кемерово
бляди шлюхи улан удэ


проститутки на волжский бульвар дом 46 секс знакомства в г кузнецк город микунь секс знакомства шлюхи москвы от 40 до 50 секс карликов между собой мобильные секс знакомства улан-удэ шлюхи дёшево харьков интим салон красноярск донецк ростовской области бляди проститутки ярославки интим знакомства белебей интим знакомства вольск проститутки москва за 2000 руб украина болград македонская светлана сайты знакомств однокласников секс знакомства интим знакомства мирный архангельской области бесплатная регистрация для секс знакомств проститутки на улицах Москвы интим знакомства в бийске снасть шлюху нижний новгород шлюхи в городе пушкине

[url=http://optinet.com.ua/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=88417 ]магозин интим услуги [/url]
[url=http://www.theshadowbox.net/forum/index.php?action=post;topic=22399.0;num_replies=0 ]интимные знакомства без регистрации омске [/url]
[url=http://tplmax.ru/minimagazine-dark-premium-tema-dlya-wordpress-ot-templatic.html?replytocom=3154 ]в контакте шлюхи екатеренбурга [/url]