Monday, August 01, 2005

Re2: ех, хубава си е България



Ми така си е.. :)) Аз открих за себе си колко е готина България (хората най-вече) още в немската гимназия с всичките загубени даскали-германци там, а и преди това имах по-дълго ходене Германия..
Така че още в детските годинки бях преживял това "пречупване" на илюзиите за лъскавия Западен свят.. и заради това много бързо и много категорично се върнах от там и никога не съжалих, че съм продължил да уча в България. :) Със страничката, която ти показах, се опитвам да помогна на нашите ученици по-бързо и безболезнено да преживеят тази фаза на разочарованието и преориентирането към БГ (депресивният период продължава при много български млади хора по 3-4 години, преди да осъзнаят откъде им идват тея настроения и защо уж са в "по-добрия" свят, а се чустват все по зле..).
И между другото има реални резултати - получавам много мейли от хора, които решават да се върнат в БГ още след 1-вата или 2-рата година и да си учат там.. Когато чуеш и прочетеш, че не си единственият, които преживява тези неща..някак си се успокояваш - играе ролята на катализатор: рационализираш причините и можеш по-смело да вземеш решение.. Вече знаеш, че не правиш нещо кой знае колко еретично като си идваш в БГ, а че и преди теб хора са минали по този път и явно е нещо нормално..

А много хора имат нужда от подкрепа защото в емигрантските среди непрекъснато се раздухват фаталистични приказки - колко е зле в България и все по-зле става и как е абсолютно безумие да се върнеш, след като веднъж "си избягал" (странно от какво) - много бързо хора на по 21 години забравят, че 20 години са живели щастливо в БГ и решават, че не могат да се върнат, защото ще загинат в България?! :)
И когато някои реши да изкаже на глас мислите да се върне (както стана с мен 1998-1999 година) - всички се нахвърлят върху него и му казват, че е луд.. Просто така разклащаш и без това крехката мотивация на хората да висят в DE и естествената реакция е агресия към такова мнение.. От дистанцията на годините само можеш да видиш безсмислието на тези понякога 5-6 години, прекарани в Германия с по 1 взет изпит на година, с малко спестени евро.. когато трябва да се върнеш в БГ без завършено образование и да започнеш наново. (вашият случаи с Halle не е типичният - имате си зададена програма по години и е реално да се завърши за 4, но в редовните немски унита...). Аз аз познавам десетки мои приятели, които минаха по този път.. :))

Това накратко за идеята на страничката де.. ;)) Даже и тва мейлче може да го сложа там :))

BG

No comments: