Monday, August 01, 2005

Re6: В Европа ли е България?



Ти на есеистски мейл отговаряш със Stichpunkten :)) Не е честно :))
Чакай да върна топката по някои точки за спорта..:)) (В БГ има едни клубове "Дебати".. знаеш ли ги? :)
Гърция - все пак Хънтингтън изглежда прав :) Дежурна реплика от западноевропейците е "Гърция може и да е люлка на европейската цивилизация, но Гърция вече не е в Европа".. Същото може да се каже за България - "България може да е от първите и най-могъщи държави в Европа през Средновековието, но България вече не е в Европа"..Две причини: 1. Историческата съдба на България и Гърция (ориенталското влияние на турското робство), обаче и2. Европейската култура тръгва от средиземноморието (Гърция, после източната Римска империя - Византия - когато и ние "прихващаме" европейското), но тя метаморфозира през вековете след това в нещо съвсем различно - с папите, готиката, барока, като скъсва всякакви връзки с първоначалното източно влияние - там се оформя западноевропейската-католическа цивилизация с нейната специфика, за която Изтокът остава чужд и екзотичен. По време на големите "европейски стилове" България и Гърция са затиснати от Турция и остават там, където ги заварва робството.. като то прибавя допълнително азиатски елемент към културата.След освобождението на двете нации - те вече са част от различна от европейската (в смисъла на западноевропейско-католическо-протестантска) цивилизация.
В този смисъл и "православна" цивилизация, въпрески, че вече не всички българи са православни.. или "християнски свят" въпреки че западният свят отдавна е е наистина християнски.. понятията показват влиянието при историческото оформяне на светогледа..
Капитализмът като форма на обществено устройство (в комбинация с либералната демокрация) си е западноевропейска рожба (Макс Вебер в "Протестантската етика и духът на капитализма" разказва еволюцията от Мартин Лутер и Калвин до Адам Смит..)
А ако Гърция ни създава комплекси за стандарт - мисля, че някои места в България вече имат по-висок станарт от средния в Гърция. Разликата се дължи само на наливането от години на европейски пари в Гърция, а не на някаква гръцка напредналост в капитализма.. Видимите стандарти ще се изравнят веднага, когато фондовете текнат и към България.
Да, България вече трудно може да се бори с цивилизационно-центристките амбиции на Русия (нали така го беше писал Хънтингтън - Москва като новият Константинопол :) ), но поне може да се замисли към коя цивилизация принадлежи в действителност. Разликите с руския манталитет съвсем не са толкова големи, колкото със западния.
Тук темата можем да я продължим към "цивилизационната шизофренност" на България - в която едни хора са избрали в живота си западни ориентири и модели на поведение и се сърдят на другите, които се опитват да ги съботират (с чалга, pro-руски настроения, турско влияние, шоу в парламента? :)) ). Другите пък са бесни, че някои иска да ги "вкара в Европа", където те въобще не се чувстват добре и правят всичко напук.. :))

BG

No comments: