Monday, August 01, 2005

Re3: ех, хубава си е България



Браво, мотивирай хората да остават верни на себе си! Но ако това да бъдат верни на себе си означава да заминат за чужбина, където да пропилеят 5 години от живота си и след това да се върнат в България или да заминат за Занзибар, нека го направят! Човек се учи най-добре, когато му е трудно и се справя сам, така че може би пътят на много български студентчета е минал през чужбина, за да ги направи по-силни, за да ги накара да заобичат повече родината си или пък, за да ги направи граждани на света:-)

Ако следвам твоят ред на мисли, всъщност е по-добре за младите българчета да дойдат и да видят колко е зле тук, за да не съжаляват цял живот, че тайно са искали, но не са се престрашили да опитат. Но и двамата знаем, че да оцелееш в чужбина не е въпрос на родоотстъпничество, а на адаптивност. Не е лесно да си далеч от семейството, езика, природата, храната, с които си свикнал и обичаш, но това калява.
И ако след това се завърнеш в България, не е знак на поражение, а просто продължение на пътя, които си поел. За мен престоят ми тук не е асимилация в Германия, а начин да отстоявам България по свои начин (две години пях и танцувах в българската група "Перун" в Leipzig и на концертите ни ръкопляскаха почти само немци:-)

А, за невероятните ни университети, в които не пожелах да уча, просто нямам думи. Как да имам мотивация да продължа образованието си в България, след като изпитите не струват знания, а пари? Жалко за добрите ни професори, които са поставени в тази пазарна среда, когато всеки взема, вземаш и ти (дори и в АУБГ, за Софийският не съм сигурна). Жалко и за съвестните студенти като теб. Такова нещо, тук дори и да има (няма как да няма) е по-скоро изключение, отколкото правило. Бях отвратена и си тръгнах, мисля, че няма смисъл да добавям как се отразява това на ценностите на младите и на желанието им да се трудят. Много се надявам образователната система да поеме друг ход, защото много от разочарованието на подрастващити идва от там. За политическата ситуация е безмислено да коментирам:-)

Irena

No comments: